A COVID-19 elleni védekezés Brazíliában

 

Brazília területén a COVID-19 elleni védekezés szabályait a heti fertőzöttségi adatok alapján a helyi hatóságok határozzák meg, így ezek államoktól, illetve városoktól függően változhatnak. Az alábbiakban az általános szabályokat ismertetjük.

 

Kötelező maszkviselés

Brazíliában közterületen, munkahelyen, üzletekben, közlekedési eszközökön, illetve lakóházak közösségi tereiben kötelező a maszkviselés, amelynek elmulasztását (államonként változóan) kb. 100 reálos (kb. 5600 Ft) bírsággal büntetik. A maszk anyagát ill. típusát a brazil hatóságok nem határozták meg. A leggyakrabban használt maszktípusok az N95, a sebészeti, valamint a szövetből készült változat, ezeket követi a műanyag arcvédő pajzs. A maszknak az orrot és a szájat egyaránt takarnia kell.

Az egyre növő átoltottság következtében a brazil hatóságok mérlegelik annak a lehetőségét, hogy a 2022 februárjában rendezendő karnevált maszkviselés nélkül lehessen megtartani.

 

Társadalmi távolságtartás

A brazil hatóságok sorban állásnál, várakozásnál, rendezvényeken, illetve zárt téren a nem együtt érkező személyek között 1 méteres távolság tartását javasolják.

 

Kijárási tilalom

Brazíliában jelenleg nincs kijárási tilalom vagy kijárási korlátozás.

 

Alkoholos kézfertőtlenítő

Tárgyakkal való érintkezést követően a brazil hatóságok minimum 70%-os alkoholtartalmú géllel vagy szappannal történő kézfertőtlenítést javasolnak.

 

Koronavírus elleni védőoltás, újranyitás

Egyes nagyvárosok megkezdték a koronavírus elleni intézkedések eltörlésének előkészítését, az újranyitást.

 

Rio de Janeiro város a közösségi helyiségek látogatását (mozi, színház, park, múzeum, edzőterem, stb.) brazil védettségi igazolvány felmutatásához köti A kültéri rendezvények 500 fős létszámig engedélyezettek. Visszatért a jelenléti oktatás. Az éttermekben, bárokban a vendégek között 1 méteres távolságtartás kötelező, a zárt helyiségek 70%-os telítettséggel működhetnek. Sportrendezvényeken teljes védettségű egyének vehetnek részt, a helyszíneken 50%-os telítettség engedélyezett. A zenés-táncos mulatók a 65%-os városi átoltottsági szint eléréséig továbbra is zárva tartanak. A Rio de Janeiroban elfogadott védettségi igazolványok a következők:

  • ConecteSUS digitális oltási igazolvány;
  • oltási könyv;
  • A Városi Egészségügyi Hatóság (Secretaria Municipal de Saúde) által lepecsételt oltási igazolás.

 

Sao Paulo városban az 500 fősnél nagyobb kültéri rendezvények brazil védettségi igazolvánnyal látogathatók.

 

Több brazil tagállam is a fent említett városokhoz hasonló szabályokat vezetett be. A 2021. október 8-án rendelkezésünkre álló tájékoztatás szerint a védettségi igazolvány rendezvényeken való felmutatása 12 tagállami fővárosban kötelező /Manaus (AM); Belém (PA); Porto Velho (RO); São Luís (MA); Palmas (TO); Salvador (BA); Maceió (AL); João Pessoa (PB); Natal (RN); São Paulo (SP);Rio de Janeiro (RJ)/, 8 tagállam tárgyal kötelezővé tételéről /Cuiabá (MT); Teresina (PI); Fortaleza (CE); Recife (PE); Goiânia (GO); Florianópolis (SC); Porto Alegre (RS)/, 2 tagállamban pedig nem szükséges /Belo Horizonte (MG) és Curitiba (PR)/.