Gyakorlati tanácsok kitelepülőknek

Kiutazás előtt el kell döntenie, hogy megszünteti-e magyarországi állandó lakóhelyét (leadja a TAJ kártyáját, és a lakcímkártya helyett újat kér, állandó külföldi lakcímmel).

Ha még nem rendelkezik ügyfélkapuval, javasoljuk, hogy nyissa meg egy magyarországi okmányirodában.

Figyeljen arra, hogy a család minden tagjának az útlevele a lehető leghosszabb ideig legyen érvényes, mert lejárt útlevéllel nem tudja elhagyni az országot és Brazíliában csak a fővárosban és Sao Paulóban tud új úti okmányt kérni, személyes megjelenés mellett. Az új útlevél jó esetben is csak 2-3 hónapon belül érkezik meg.

Magyar vezetői engedélyét (hiteles portugál fordítás bemutatásával) Brazíliában fél évig használhatja, ezalatt brazil vezetői engedélyt kell szereznie. Lejárt magyar vezetői engedély Brazíliában nem hosszabbítható, és nem cserélhető.

Figyeljen arra, hogy a Brazíliában felhasználni kívánt valamennyi, Magyarországon kiadott hivatalos dokumentumát (anyakönyvi kivonatok, iskolai bizonyítványok, erkölcsi bizonyítvány, stb.) még a kiutazás előtt lássa el Apostille tanúsítvánnyal és hiteles portugál fordítással. Brazília jelenleg csak egyetlen hiteles portugál-magyar fordítót (tradutora juramentada) ismer el:

Bester Ági

E-mail: agibester@hotmail.com

Telefon: (+36-20) 438-20-03 (WhatsApp is), Budapest

Használható portugál nyelvtudás, illetve megfelelő tolmács nélkül komoly nehézségei támadhatnak a brazíliai hivatalokban folytatott ügyintézés során.

A külföldiek brazíliai munkavállalására vonatkozó aktuális szabályokról portugál nyelven a brazil Munkaügyi Minisztérium honlapján lehet tájékozódni.

 

Az ingatlanvásárlás feltételei Brazíliában

Magyar természetes és jogi személyek korlátozás nélkül vásárolhatnak ingatlant (épületet, telket, termőföldet) Brazíliában.

Természetes személy esetén az eljárás a gyakorlatban úgy történik, hogy az adásvétel bejegyzéséhez a megvásárolandó ingatlan helye szerint illetékes közjegyzői hivatalnál be kell mutatni a következő okmányokat:

  • igazolás arról, hogy az ingatlan per-, teher- és igénymentesen kerül eladásra;
  • a Szövetségi Bíróság igazolása a vevő, illetve az eladó feddhetetlenségéről;
  • igazolás arról, hogy az ingatlant ingatlanadó-hátralék nem terheli (certidão negativa do IPTU);
  • az adóhatóság igazolása arról, hogy sem az eladónak, sem a vevőnek nincsen adótartozása (CPF nada consta), ehhez a vevőnek is előzetesen ki kell váltania a brazil adószámot, az ún. CPF-t.

Az adásvételi bejegyzés illetéke kb. 250 eurónak megfelelő összeg, az átírási illeték az ingatlan étékének a 2%-a (ezek a költségek a vevőt terhelik).

Jogi személy ingatlanvásárlásának előfeltétele, hogy a társaságnak bejegyzett képviselete/leányvállalata legyen Brazíliában. Az adásvétel bejegyzéséhez a fentieken túlmenően be kell mutatni a társasági szerződést, valamint a jogi személyek regisztrációs számát (az ún. CNPJ-t).

(Fentiek tájékoztató jellegűek. További információkkal a brazil közjegyzői hivatalok rendelkeznek. Brazíliai ingatlan vásárlásához minden esetben javasoljuk helyi ügyvéd igénybevételét.)