A Zika-vírusról egyelőre keveset lehet tudni mivel a megjelenése óta eltelt rövid idő nem adott lehetőséget mély tudományos elemzések elkészítésére. 

A vírust bizonyítottan ugyanaz az Aedes aegypti szúnyog terjeszti, amely számos trópusi betegség (dengue-láz, chikungunya-láz, sárgaláz) terjesztéséért is felel. Egyes, meg nem erősített kutatási eredmények szerint a vírus emberről emberre is terjedhet, testnedvekkel, illetve szexuális úton. Az nyilvánvaló, hogy rendkívül gyorsan terjed. Brazíliában egy év alatt terjedt el annyira, mint a dengue-láz 20 esztendő alatt.

A vírus ellen nincs védőoltás, sem gyógyszer. A fertőzött személynél jellemzően enyhe, magától gyógyuló,legfeljebb egy hétig tartó, lázas, kiütéses, fejfájással és ízületi fájdalommal járó betegséget okoz. Kezelésére általános fájdalom-, és lázcsillapítás, folyadékpótlás szükséges. 

A vírusfertőzés bizonyos esetekben súlyos mellékhatásokkal járhat. Az ismert, de teljes körűen nem felmérhető mellékhatások közül a legsúlyosabb a kisfejűség (mikrokefália). Az eddigi kutatási eredmények szerint a terhesség első három hónapjában Zika-vírussal megfertőzött nők az átlagosnál jóval nagyobb százalékban szülnek olyan, korlátozottan életképes gyermeket, akinek a fejkörmérete nem éri el a 33 centimétert. Jelenleg úgy tudni: ha a nő azután esik teherbe, hogy átesett a betegségen, akkor a korábbi fertőzés már nem jelent veszélyt a magzatra.

A Zika megjelenése előtt Brazíliában évente alig több mint száz mikrokefáliás esetet regisztráltak, 2015 októbere óta azonban már több ezer kisfejűség-gyanús születést jelentettek. A bizonyítottan mikrokefáliás esetek mintegy tíz százalékában egyértelműen kimutatható volt a Zika-vírussal történt korábbi fertőzés. 

Javasoljuk, hogy a várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedők illetve kisgyermekkel utazók konzultáljanak orvosukkal, vagy utazási egészségügyi központtal indulás előtt, tájékozódjanak a használandó szúnyogriasztókról és egyéb megelőzési lehetőségekről.

Az érintett területről visszatérő utazók a visszaérkezést követő három héten belül megjelenő tünetek esetén forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.

A Zika-fertőzések döntő része Brazília északkeleti részében történik. A déli, délkeleti tagállamokban a betegség lényegesen ritkábban fordul elő. A szúnyog élőhelyének számító trópusi és szubtrópusi területeken kívül elszórtan előfordult megbetegedéséknél a fertőzés korábbi utazás során történhetett, de egyelőre nem zárható ki a szexuális úton történ fertőzés sem.

A brazil kormány minden eszközzel küzd a Zika terjedése ellen. 200 ezer fős katonaság segíti a szúnyog szaporodásához szükséges pangó vizek felszámolását, emellett a lakosság körében országos felvilágosító kampány is indult. Az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól is érkezett pénzügyi és kutatói felajánlás. Több nemzetközi intézetben kezdtek kutatómunkát a védőoltás kifejlesztése érdekében, de ez valószínűleg több évig tart.

A vírussal kapcsolatban folyamatosan frissülő információ érhető el az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, illetve az EU angol nyelvű honlapján. 

Európai Betegségmegelőző Központ Zika vírus járványra vonatkozó tájékoztatója