Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A közbiztonság a magyarországi helyzethez viszonyítva jóval körültekintőbb magatartást követel meg az utazóktól.

Brazília nagyvárosaiban a közbiztonság általánosságban rossz. Bármikor lehet számítani kisebb-nagyobb bűncselekményekre: lopásokra, fegyveres rablásokra, utcai zsebtolvajlásra, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítására, különösen nevezetességek környékén, strandokon, szállodákban, éttermekben, bárokban, szórakozó helyeken. 

Gyakran fiatalkorúak az elkövetők, akikről nem feltételezzük, hogy bűnözők. Javasoljuk, hogy a nyilvános helyeken járva a turistánál mindig legyen 20-30 USD-nek megfelelő brazil reál, amit rablás esetén át lehet adni. Javasoljuk néhány  biztonsági alapszabály betartását,  melyek révén  csökkenthető a bűncselekmények kockázata. Ne viseljen értékes órát, ékszert, drága feltűnő ruhát az utcán. Nagyobb összegű készpénzt ne vigyen magával, illetve ne vegyen elő nyilvános helyen. Értékeit a szálloda széfjében, vagy más biztonságos környezetben helyezze el. Útlevelét ne, csak annak fénymásolatát tartsa magánál. A bankkártya, mobiltelefon letiltásához szükséges sürgősségi telefonszámot jegyezze meg. 

Javasoljuk továbbá, hogy utazás előtt minden utazó regisztráljon konzuli védelemre és töltse ki a konzuli védelemre szolgáló online adatlapot (https://konzved.mfa.gov.hu/), mely segíti a kapcsolatfelvételt és a konzuli védelem ellátását vészhelyzet esetén.