Tudnivalók az országról

Brazília területe 8.510.296 km², melyen 4 időzóna halad át. Lakossága a 2020. évi becsült adatok alapján kb. 212 millió fő. Fővárosa 1960 óta a jelenleg, külvárosaival együtt kb. 2,5 milliós lakosú Brazíliaváros. További fontosabb városai São Paulo (12,3 millió lakos), Rio de Janeiro (6,7 millió), Salvador (3,9 millió), Fortaleza (2,7 millió), Belo Horizonte (2,5 millió), Curitiba (1,9 millió), Recife (1,6 millió), Porto Alegre (1,5 millió). Hivatalos nyelve a portugál. Hivatalos pénzneme a reál (1 EUR = kb. 6,40 BRL).

A São Paulóban érvényes munkaszüneti napok itt tekinthetők meg.

Brazíliavárosban magyar Nagykövetség, São Paulóban Főkonzulátus működik. Ezek elérhetőségei a Konzuli Szolgálat honlapján a Magyarország külképviseletei külföldön címszó alatt találhatók.

Becslések szerint a brazíliai magyarok száma mintegy 80-100 ezer főre tehető, többségük São Paulóban és környékén él. Jelentősnek mondható még a Rio de Janeiróban, Curitibában és Porto Alegrében élők száma, de az ország legkülönbözőbb részein elszórtan is élnek magyar származásúak.

A São Pauló-i Magyar Ház a kolónia adakozásából épült, és évtizedek óta az ottani magyar szervezeteknek, illetve rendezvényeknek ad otthont.

Kiemelendő a magyar Bencés rendi szerzetesek brazíliai tevékenysége. A harmincas évek középén São Paulóban megalapították a Szent Gellért Apátságot és Kolostort, 1951-ben pedig a hozzá tartozó Szent Imre középiskolát, mely jelenleg is Brazília egyik legszínvonalasabb oktatási intézménye.