Magyar és brazil állampolgárok a két ország bármelyikében köthetnek egymással házasságot. A későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében ajánlott a házasságkötést a másik országban is anyakönyveztetni.

 

Házasságkötés Magyarországon

Szükséges a brazil születési anyakönyvi kivonat, valamint egy hivatalos okirat, amely tartalmazza a brazil állampolgár összes nevét, születési helyét és idejét, családi állapotát, állampolgárságát, állandó lakcímét, nagykorúságának és cselekvőképességének tényét, valamint azt, hogy házasságkötése az érintett magyar állampolgárral (név, születési adatok) a brazil jog szerint nem ütközik akadályba. Az okirat ugyanabban a közjegyzői/anyakönyvi hivatalban szerezhető be, ahol az anyakönyvi kivonat. Mindkét dokumentumot brazil Apostille tanúsítvánnyal kell ellátni. A portugál nyelvű okmányokat el kell látni hiteles magyar fordítással is.

 

Házasságkötés Brazíliában

A gyakorlat nem egységes, ezért feltétlenül kérjenek információt attól a brazil hatóságtól, amelyik előtt házasságot kívánnak kötni.

Mindenképpen szükséges a magyar születési anyakönyvi kivonat, valamint a magyar anyakönvvezető által kiállított igazolás a magyar állampolgár házasulandó fél családi állapotáról. Mindkét dokumentumot magyar Apostille tanúsítvánnyal kell ellátni. A magyar nyelvű okmányokat el kell látni hivatalos portugál fordítással is.

 

Anyakönyvezés a másik országban

Brazíliában kötött házasság magyarországi anyakönyvezése vagy Magyarországon, az anyakönyvvezetőnél, vagy külföldön, a konzulnál kezdeményezhető, a szükséges adatlap kitöltésével, valamint egy eredeti (brazil) házassági anyakönyvi kivonat leadásával. Az anyakönyvi kivonatot előbb el kell látni brazil Apostille tanúsítvánnyal és hiteles magyar fordítással. 

Magyarországon kötött házasság brazíliai anyakönyvezése a budapesti brazil nagykövetségen, vagy a brazil anyakönyvi hivatalban (cartorio) kezdeményezhető. Ehhez a megfelelő magyar Apostille tanúsítvánnyal és fordítással ellátott magyar anyakönyvi kivonatra van szükség.