A COVID-19 elleni védekezés Brazíliában

 

Brazília területén a COVID-19 elleni védekezés szabályait a heti fertőzöttségi adatok alapján a helyi hatóságok határozzák meg, így ezek államoktól, illetve városoktól függően változhatnak. Az alábbiakban az általános szabályokat ismertetjük.

 Kötelező maszkviselés

Brazíliában csak a közlekedési eszközökön és egyészségügyi intézmények területén kötelező a maszkviselés, amelynek elmulasztását (államonként változóan) kb. 100 reálos (kb. 5600 Ft) bírsággal büntetik. A maszk anyagát ill. típusát a brazil hatóságok nem határozták meg. A leggyakrabban használt maszktípusok az N95, a sebészeti, valamint a szövetből készült változat. A maszknak az orrot és a szájat egyaránt takarnia kell.

 Társadalmi távolságtartás

A brazil hatóságok már nem követelik meg a társadalmi távolságtartást.

 Kijárási tilalom

Brazíliában jelenleg nincs kijárási tilalom vagy kijárási korlátozás.

 Alkoholos kézfertőtlenítő

Tárgyakkal való érintkezést követően a brazil hatóságok minimum 70%-os alkoholtartalmú géllel vagy szappannal történő kézfertőtlenítést javasolnak.

 Koronavírus elleni védőoltás, újranyitás

Számos nagyváros már eltörölte a koronavírus elleni intézkedések túlnyomó részét.

Nagyobb rendezvényeken több brazil tagállam kötelezővé tette az oltási igazolványok felmutatását. Azokban a tagállamokban, ahol helyi jogszabály nem kötelezi a rendezvények látogatóit az oltási igazolvány felmutatására, a rendezvények szervezői saját belátásuk szerint kérhetik azt a beléptetésnél.

A Brazíliába történő beutazás szabályai

Brazíliába légi vagy vízi úton az a külföldi vagy brazil állampolgár léphet be, aki rendelkezik:

 • Brazíliában, a WHO által vagy Magyarországon jóváhagyott oltóanyaggal (köztük a Szputnyik és a Sinopharm) történő oltást igazoló, nyomtatott vagy elektronikus formátumú, angol nyelvű oltási igazolvánnyal, amelynek kötelezően tartalmaznia kell:
  - az utas nevét;
  - az oltóanyag kereskedelmi nevét, vagy gyártójának nevét;
  - a gyártási számo(ka)t;
  - az oltás(ok) dátumát.
 • QR-kód leolvasásával vagy más kódolt nyelven elérhető oltási igazolványt nem fogadnak el. Az oltási igazolványt nem helyettesíti a koronavírus által okozott betegségen való átesettséget igazoló védettségi igazolvány. 
 • A fentiekre tekintettel javasoljuk, hogy háziorvosuktól vagy az Önöket beoltó oltóközponttól kérjék ki angol nyelvű oltási igazolásukat, amely az összes kért információt tartalmazza.
 • A teljes védettséget jelentő oltás dátumának 14 nappal korábbinak kell lennie a belépési dátumnál. Aki egészségügyi okból nem tud védőoltást felvenni, arról angol vagy portugál nyelvű orvosi igazolást kell bemutatnia.

 

Azok az utazók, akiknek az oltás felvétele egészségügyi okokból nem javasolt:

 • egy erről szóló orvosi igazolás felmutatásával, 

 

VAGY

 • az indulási országban igénybe vett repülőjárat indulásától számított 1 napnál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 antigén teszttel, VAGY 
 • (az indulási országban igénybe vett repülőjárat indulásától számított  1 napnál nem régebbi, negatív RT-PCR teszttel léphetnek be Brazíliába. 

A negatív teszteredménynek az indulási országban hivatalos működési engedéllyel rendelkező egészségügyi intézménytől vagy laboratóriumtól kell származnia.

Az 1 napot az utazásnál igénybe vett első légijáratra történő beszállástól számítják, amennyiben az utazás során az utazó az érintett repülőterek tranzitzónáit nem hagyja el.

Oltási igazolvány VAGY annak hiányát indokló orvosi igazolás és ehhez kapcsolódó negatív SARS-CoV-2 antigén teszt vagy negatív RT-PCR teszt nélkül az országba való belépést a hatóságok megtagadják.

Kiskorúakra vonatkozó és egyéb részletszabályokról bővebb információ a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?brazilia linken található.